Pochoutka, za kterou jsou ochotni lidé zaplatit desetitisíce.
Kaviár je známá pochoutka vyšších vrstev, kterou si vyráběli již Egypťané nebo Féničané v roce 2 400 před naším letopočtem. Největším konzumentem kaviáru byl Mikuláš II., který během své vlády vyžadoval od svých rybářů jedenáct tun ročně toho nejlepšího kaviáru.
Kaviár jsou vlastně rybí jikry. Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství použité soli a konzervačních látek. Čím míň těchto látek je tím je kaviár dražší. Největších zdrojem kaviáru je Kaspické moře, které má 90% celosvětové produkce. Nejdůležitější zemí pro kaviár je Rusko.
S čím se jí kaviár
Kaviár se většinou jí na chlebíčcích nebo v kombinaci s vejci natvrdo. Chléb je tmavý, ale Rusové mají svoje vlastní bliny, což jsou lívanečky z řídkého vykynutého těsta. Bliny ještě horké se pomažou máslem a obloží kaviárem, potom se pokapou smetanou nebo šlehačkou. Nejčastěji se ke kaviáru připíjí šampaňské, ale dává se i vodka, jako preventivní opatření proti bílkovinnému šoku nebo proti případným zažívacím potížím.
Druhy kaviáru
Pravý kaviár je z jeseterovitých ryb konkrétně z vyzy velké. Jikry jsou drobné a mají šedočernou až černou barvu. Kvalitu poznáte podle toho, že je velkozrnný, pevný, pružný, světlý a bez zápachu. Původní barva pravého kaviáru je bílá, ale postupně šedne a černá. Čím je tmavší, tím je starší a méně kvalitnější. Nejlepší kaviár se jmenuje červený kaviár a má světle oranžovou barvu, je hodně zrnitý a skoro je neslaný, kterému lidé také říkají almaz, což v překladu znamená diamant. Aby byl kaviár opravdu dobrý, tak musí být ryba starší sto let.
V dnešní době je nejdražší kaviár Beluga,
Zajímavosti:10 gramů nejkvalitnějšího šedočerného kaviáru přijde na více než 2 tisíce korun
Nejdražší pizza na světě má na sobě právě kaviár nebo humr, ale za tuto pizzu zaplatíte 21 tisíc korun a každý díl pizzy má na sobě jiný druh kaviáru
Kaviár je považován za velmi účinné afrodisiakum. Dokonce legendární Casanova tvrdil, že zaručuje výkonnost v posteli do vysokého věku a někteří muži proto jedli kaviár doslova po lžících.
Jednu dobu v Americe byl kaviár v barech místo oříšků, aby zvyšoval žízeň hostů. Dokonce jeden barman dal kaviár do piva z čehož vznikl nápoj albany beer.
V Rusku jsou automaty na kaviár.
Film
Duše jako kaviár