Medovník

Napsal Noc/Den (») v úterý 6. 7. 2010 v kategorii Jídlo, přečteno: 3832×
medovnik-09_2.jpg

Medovník je vlastně dort. Dort, který se v posledních letech výrazně vyhoupl na žebříček oblíbenosti.

Dort-medovnik-foto-6

Historie

Když jsem chtěla najít historii medovníku, tak přiznávám mi to moc nešlo. Jediné, co jsem našla bylo asi tohle:

Medovník je velmi starý. Už od dávných časů lidé znali med, jako sladidlo. Lidé znali med a mouku. Kombinovali a kombinovali až vznikl medovník. V některých rodinách se předává recept z generace na generaci a je vybroušený do dokonalosti. Recept pochází z Arménie. V České republice je medovník je známý, jako Marlenka.

RECEPT

Upozorznění: při přípravě musíte slazené mléko vařit 3 hodiny

Ingredience - těsto:

Na těsto medovníku budeme potřebovat:
- 100 g másla
- 4 lžíce medu
- 180 g cukru
- 1 kávovou lžičku octa
- 1 kávovou lžičku jedlé sody
- 2 vejce
- 700 g hladké mouky

Ingredience - krém:

- 200 g másla
- 1 slazené mléko
- mleté vlašské ořechy

Postup při přípravě medovníku:

Příprava těsta na medovník:
Smícháme ocet se sodou. Máslo, cukr a med vložíme do hrnce, vymícháme, přidáme sodu s octem a směs dáme nad plamen (směs je možno šlehat i v páře). Za stálého míchání přidáme vejce.

Mícháme směs na medovník tak dlouho, dokud se na povrchu neobjeví pěna a směs nezhnědne. Následně hrnec z plamene odstavíme.

Směs necháme mírně vychladnout, přidáme hladkou mouku a vypracujeme těsto, které přikryjeme a hodinu necháme odpočívat.

Potom těsto na medovník rozdělíme do kuliček. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Každou z kuliček vyválíme na tenkou placku (nejideálnější je kulatý tvar - pomůžeme si při vykrajování třeba pokličkou) a dáme péci (každá placka zhruba 3-4 minuty).

Příprava krému na medovník:

Základem krému na medovník je slazené mléko, které vaříme zhruba 3 hodiny zcela ponořené ve vodě (pozvolna !). Necháme mléko vychládnout, vyklopíme (vařením vznikne zkaramelizovaná hnědá hmota) a rozšleháme s máslem. Podle chuti přidáme mleté vlašské ořechny, případně koňak.

Medovník na stole:

Upečené, vychladlé placky potřeme krémem a klademe je jednotlivě na sebe. Poslední placku seshora potřeme krémem na medovník a posypeme rozstrouhanou poslední plackou (pro ještě lepší chuť smícháme s oříšky nebo strouhanou čokoládou, případně kakaem). Na závěr můžeme medovník lehce poprášit cukrem.

Tenhle recept jsem našla na www.medovnik.cz , jsou tam různé recepty, ale i na internetu najdete další.

Dort-medovnik-foto-1

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Juicygirl z IP 90.177.77.*** | 6.7.2010 15:27
studuju mezinárodní obchod...proč?


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a dvanáct