Věděly jste, že 8. Března se slaví v několika zemích tzv. Pancake Day neboli Palačinkový den? A jestli ho chcete, aspoň trochu oslavit, tak si určitě udělejte tento Palačinkový dort.
Historie
V Anglii je před Velikonocemi masopustní úterý, které je, ale spíše známé jako Pancake Day. Nikdo neví, proč zrovna palačinky, ale historikové předpokládají, že je to proto, že byly zbytky tuku, másla a vajec, tudíž jídel, které jsou přísně zakázané v době půstu.
V roce 1445 se ve městě Olney v hrabství Buckinghamshire je speciální palačinkový den. Koná se tu na památku jedné hospodyňky závod s palačinkou. Podle pověsti dělala hospodyně palačinky, když zaslechla kostelní zvony. Hospodyňka neváhala a utíkala ke kostelu společně s pánvičkou a zástěrou. Od této doby ženy přesně v 11.55 od tržnice utíkají ke kostelu, přičemž musí palačinku třikrát otočit ve vzduchu, v kostele palačinku dají zvoníkovi a za to od něj dostanou polibek.
Další tradice je ve škole v londýnském Wesminsteru, kde zvoník Wesminterského opatství odvede v 11 hodin dopoledne skupinu chlapců na hřiště školy, kde kuchař čeká s velikánkou palačinkou na pánvi. Na povel palačinku vyhodí a chlapci se snaží utrhnout z ní největší kus. Ten, kterému se podaří utrhnout největší kus dostane od školy finanční odměnu.
Zajímavost: rekord je z roku 1997, kdy se hospodyňce podařilo to zaběhnou za 63 sekund
Palačinkový dort
Ingredience:
340g hladké mouky
780ml mléka
6 vajec
1,5 lžičky vanilkového extraktu/ vanilkový cukr
180g krupicového cukru/krystal cukr
1 lžíce tumu
Máslo 100g čokolády
1 lžíce rumu
Doba dělání: Já jsem to dělala asi hodinu a půl + nezapomínejte na dvouhodinové chlazení
Postup
Smíchejte dohromady 260g mouky, 480ml mléka, 4 vejce, půl lžičky vanilky a půl lžičky soli. Míchejte dokud není těsto hladké, ale dejte pozor, aby nebylo moc tekuté. Potom dejte do lednice.
Udělejte krém – smetana, zbytek mléka, 90g cukru a trochu soli. Uvařte na mírném ohni dokud z něj nebude stoupat pára a potom vařte, ještě dvě minut. V jiném hrnci smíchej dvě vejce, 9ég cukru a přidejte zbytek mouky (80g). Smíchejte dohladka a promíchejte směs s tou horkou směsí. Vzniklou směs vařte dvě minuty (měla by být tuhá). Vmíchejte rum a zbytek vanilky. Dvacet minut nechte chladnout, ale občas to promíchejte, ať se vám tam nedají hrudky.
Rozehřejte pánvičku, ale místo oleje rozetřete máslo. Z těsta udělejte palačinky.
Navrstvěte palačinky krém a tak, aby jste na konci skončily palačinkou.
V nějakém menším hrnci rozpusťte čokoládu a dejte do ní lžičku vody, med a dvě lžičky másla. Doporučuju metličku. Nechte vychladnout, aby poleva nebyla příliš tekutá, když ji budete dávat na dort. Pokud je moc tekutá i tak dejte ji do ledničku než ztuhne.
Poté, co polevu dáte na dort dejte dort na minimálně dvě hodiny do ledničky.
Dobrou chuť.
Já jsem udělala polevy víc, tak jsem rozetřela polevu po celém dortu.