Pizza

Napsal Noc/Den (») v neděli 17. 10. 2010 v kategorii Jídlo, přečteno: 6920×
pizza-hl-obrazek.jpg

Pizza je oblíbené jídlo snad všech. Jaká je její historie, je zdravá nebo nezdravá jaké jsi pizzové rekordy?

 

Historie

Předchůdce pizzy připravovali už starověcí Egypťané. Po nich je převzali Římané. Název pizzy je odvozeno od slovo picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Byly to pečené placky z kynutého těsta, kde byly různé ingredience. Na konci 17. Století vznikli první pizzerie. V 18. Století se začala přidávat jedna z hlavních přísad – rajčata. Rajčaty vznikla pizza v dnešní podobě.

O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe. Do Evropy se zavádí pěstování rajčat.

Pizzu Margaherita pekli s mozarellou a oreganem. Pizza se připravovala v peci, ale později se začala připravovat na pánvi a tím se přizpůsobila americkému fast foodu.

Historicky slavná se pizza se stala v roce 1899, když ji známý pekař z pizzerie v Neapoli připravil pro slavnost na letním královském sídle Capodimonte pro královnu Margaretu Savojskou. Pizza byla upravena v barvách italských národních barvách – červenými rajčaty, smetanovým bílým sýrem mozarellou a doplněná svěží zeleným lístkem bazalky. Tato pizza byla pojmenována pizza Margarita.

První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a je z roku 1943.

V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. a 60. Let se v Americe stala pizza standardním jídlem v fast foodu.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovci na trh první zmraženou pizzu.

Pizza-obrazek

 

Několik druhů pizzy

  • Margherita – rajčatový základ, mozarella, bazalka, olivový olej
  • Marinara – rajčatový základ, česnek nakrájený na plátky, extra virgin olivový olej, bazalka, mořská sůl
  • Capricciosa – rajčatový základ, mozarella, šunka, žampióny, artyčoky, olivy
  • Pizza quattro stagioni – suroviny jsou stejné jako u Capricosy pouze se suroviny na pizzu rozprostřou do čtyř stejných dílů
  • Pizza quattro formaggi – pizza se čtyřmi druhy sýrů

Pizza-hodne-pizz

Zdravé nebo nezdravé jídlo?

Většina lidí si myslí, že pizza je nezdravé jídlo. Jistě fast foody ji mají ve svém jídelníčku a lidé si myslí, že je tudíž nezdravá. Možná je to jen můj názor, ale podle mě pizza vůbec nezdravá není (pokud ji nejíte právě ve fast foodu). Co by vlastně bylo na pizze nezdravé? Zelenina, ovoce? Já na pizze nemůžu najít nic, co by bylo nějak výrazně nezdravé a šíleně by vám to škodilo. Navíc je přece vaše věc, jak si pizzu uděláte. Jistě můžete si ji celou namočit do oleje, což nezdravé je, ale to už je přece vaše věc.

Pizza-pizza

Pizza freestyle

Je to něco jako pizza akrobacie. Hází se s těstem na pizzu nebo s gumovým diskem. Hází se do rytmu hudby a pizzař nechává pizzu lítat kolem sebe.

Pizza-pizza-freestyle

Rekordy: největší jedlíci pizzy jsou Norové. Údajně spořádají více než 3 kg ročně na osobu. Například u Čechů, to je O,5 kg pizzy.

Největší pizza na světě byla upečena 37,4m a byla udělána v Jihoafrické republice.

V roce 1988 John Keummir spořádal pizzu o hmotnosti 907 za pouhých 32 sekund.

Pizza-pizza-burger

České koláče

Jen jeden takový malý postřeh. Všimli jste si, že pizza je svým způsobem podobná českým koláčům/táčům. Taky jsou kulaté a taky se na ně můžou dávat různé věci, co jsou doma.


Recept:

(Recept sem dám jenom jeden, protože na internetu je jich dost. Dobrou chuť.)

Pizza rohlíky

Ingredience:

Těsto: 300 g hladké mouky
150 ml vody nebo mléka
5 g cukru
1/4 kostky droždí
3 g soli
50 ml olivové oleje
Náplň: 100 g sýru
100 g šunky
pár oliv
stroužek česneku
kečup
pizza koření nebo oregano

Pizza-rohlik

Postup:

Uděláme si z deci teplého mléka, cukru a droždí kvásek. Vykynutý kvásek přidáme k mouce smíchané se solí, lžičkou pizza koření. Dále k tomu přidáme olej a zbytek mléka. Uděláme těsto, které necháme půl hodiny kynout.
Sýr nastrouháme, šunku nakrájíme na menší kousky a trošku kečupu smícháme s prolisovaným česnekem.
Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochníky, které rozválíme a každý rozdělíme na 4 trojúhelníků.
Každý trojúhelník lehce potřeme kečupem s česnekem, posypeme šunkou, sýrem a vložíme tam jednu olivu. Rohlík zatočíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Pizza rohlíky pomašlujeme a posypeme kořením.
Pečeme při teplotě 200°C 15 - 20 minut.

Pizza-obrazek_2

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a pět