Ani nevím, jak ale prostě mě napadlo, že by mohla existovat povidlová omáčka, a protože internet je všemocný, tak jsem našla recept. V nejbližší době tento recept budu dělat, takže později tento recept dám do rubriky Jídla a samozřejmě, že k tomu i něco přidám.
Ingredience
- 1 - 2 lžic rumu
- 200 g - sušených švestek
- 40 g - máslo
- 750 ml - voda
- 30 g - hladká mouka
Postup přípravy receptu
Sušené švestky spaříme. Vsypeme je do kastrůlku, zalijeme trochou vody a povaříme je. Pak švestky prolisujeme. Pokud se nám nechce vařit se švestkami, můžeme je nahradit povidly.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Do ní prolisujeme švestky a omáčku podle potřeby rozředíme vodou. Pokud použijeme povidla, přidáme je až do rozředěného základu omáčky. Povidlovou omáčku mírně osolíme, přikořeníme a podle chuti osladíme. Takto připravenou omáčku asi 20 minut povaříme. Nakonec přidáme rum.
Povidlová omáčka se podává v některých krajích k vařenému uzenému s knedlíkem, ale je znamenitá i k vaječnému svítku nebo ke zvěřině.