Ten kdo má rád, aspoň trochu čokoládu, tak musí zákonitě zbožňovat Milku.
Historie
Za vynálezce tabulkové čokolády je považován Philippe Suchard. Suchardse narodil v roce 1797 a v roce 1814 se začal v bernské cukrárně svého bratra Fredérica učit cukrářem a v roce 1824 splnil svůj velký sen a vydal se na cestu do Ameriky. V kufru měl švýcarské hodinky a výšivky, protože je chtě prodat, ale nepovedlo se mu to. Vrátil se zpátky do Evropy a zakládá vlastní cukrárnu 17. listopadu 1825. Láká hlavně na nový desert „au chocolat fin de sa fabrice“ nebo-li domácí čokoládu, ale bohužel se neví recept.
Už rok po otevření cukrárny si Suchard pronajímá mlýn, aby ulehčil celému procesu. Díky tomu mohl vyrábět 25-30 kg čokolády denně, kterou prodával jako tabulky nebo Neapolitánky. V této době se, ale do čokolády vůbec nepřidávalo mléko, ale v roce 1890 Suchard začíná s výrobou mléčné čokolády. O 11 let později (1901) se zaregistrován obchodní značka Milka a už v této době je fialová. A proč zrovna takové jméno? Protože je to zkratka dvou nejdůležitějších složek v Milce: Milch + Kakao = Milka. Suchard se toho, ale bohužel nedožívá a umírá v roce 1884, ale firmu přenechává svým čtyřem dětem.
Milku známé také díky fialové krávě. Milka měla tuhle strategii: „Neznámé změň na známé a známé změň na neznámé.“ Proto se stala černobílá kráva fialovou. Svoji televizní premiéru měla v roce 1973.
V dnešní době se Milka vyrábí hlavně v Evropě.
Zajímavosti
V česku se spotřebuje přibližně 5kg čokolády na člověka.
V roce 2006 se prodalo více než 2000 tun tabulkových čokolád Milka
Recept
Potřebujete:
Na těsto:
- 100 g měkkého másla
- 1 vejce
- 40 g práškové cukru
- 150 g mouky
- 1/4 kávové lžičky prášku do pečiva
- 125 g pomletých mandlí
Na náplň a polevu
- 1 tabulku mléčné čokolády Milka Alpine Milk 100 g
- 1/2 tabulky mléčné čokolády Milka Extra Cacao s vyšším obsahem kakaa 100 g
- 1/2 tabulky bílé čokolády Milka White 100 g
Doba přípravy:
Příprava: 50 minut
Doba pečení: 10 minut
Máslo, vejce, práškový cukr, mouku, prášek do pečiva a pomleté mandle dáme do mísy. Nejprve vařečkou a potom rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a asi 1 hodinu chladíme. Polovinu těsta vyválíme na tloušťku cca 1/2 cm, potom nakrájíme na asi 7 cm široké pásy a z těchto pásu nakrájíme trojúhelníky. K sobě patřící dvojice trojúhelníků položíme vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut při teplotě 180°C. Necháme vychladnout
Mléčnou čokoládu Milka Alpine Milk rozpustíme ve vodní lázni a vymícháme dohladka. Na každý trojúhelník dáme 1 čajovou lžičku rozehřáté čokolády, rozetřeme a přiklopíme druhým trojúhelníkem koláčku. Čokoládu Milka Extra Cacao a Milka White čokoládu každou zvlášť rozpustíme a naplníme do malého sáčku na zdobení (nebo si pomůžeme mikrotenovým sáčkem, u kterého ustřihneme malou (!) dírku) a namalujeme na trojúhelníky tvář, fousy atd.