Blíží se léto, takže se asi hodně z vás těší na zmrzlinu co?
Historie
Sníh a led, který bych ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a Egyptě. O tom, jak vznikla skutečná zmrzlina je hodně verzí. Tady je několik verzí: Mongolové připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a račího), které ale díky chladnému horskému klimatu mrzly. Do Evropy přivezl zmrzlinu Marco Polo. Na začátku se zmrzlina podávala jen v nejvyšších společenských kruzích.
Výrobu zmrzliny, ale teoreticky umožnil vynálezce jménem Blasius Villafranca z Říma v roce 1550. Přišel na to, že je možné dosáhnout bodu mrazu, když se ke sněhu přidá ledek nebo sůl. Díky tomu se povedlo vyrobit zmraženou krémovou směs.
V roce 1851 si jistý Jacob Fusell, dodavatel mléka z Baltimoru všimnul, že v určitých ročních obdobích smetana nejde na odbyt, a proto začal vyrábět zmrzlinu, kterou pak dodával i ostatním zmrzlinu, což by se dalo považovat, jako první továrnu na zmrzlinu.
V roce 1903byl patentovánzmrzlinový kornout, který vynalezl ital jménem Italo Marcioni a v roce1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem.
Thomas Wall v roce 1922 měl problém s tím, že jeho prodavači párků v Actonu něměli v letních měsících, co dělat, protože se párků prodávalo méně. Proto se rozhodl pro výrobu balené zmrzliny, kterou prodával levně. Ze začátku úspěch neměl, ale Wall začal zmrzliny prodávat z tříkolových vozíků s nápisem „Stop me and buy one – Zastav mě a kup si jednu“.
Roku 1936byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl.
V dnešní době se už zmrzliny nevyrábějí z mléka, ale z různé rostlinných tuků, které jsou levnější.
Točená zmrzlina
Tahle zmrzlina je udělané z tekuté směsi, které se také říká zmrzlina soft.
Nanuk
Pojmenová pochází od quitského lovce Nanuka. Pojmenování nanuk se stalo obchodní značkou. Do té doby se často používalo cuc na kládě v čokoládě.
Itálie
Pokud chcete ochutnat opravdu vynikající zmrzlinu, tak doporučuju v Itálii. Můžu vám zaručit, že zmrzlina není vyrobena z vody, rostlinných tuků nebo něčeho podobného, ale bude ze smetany. Samozřejmě, že kvalita se odráží i na ceně, ale věřte mi, že když už si dáte jeden kopeček, tak jste plní.
Víte o tom?
V Londýně prodávají zmrzlinu z mateřského mléka. Můžete si ji koupit v podniku Icecreamitst a jedna porce stojí 14 liber (420 korun). Tato pochoutka se jmenuje Baby Gaga.